Медикаментът Leqembi е доказал ефективността си в изчистването на натрупванията на амилоидни

...
Медикаментът Leqembi е доказал ефективността си в изчистването на натрупванията на амилоидни
Коментари Харесай

Ректорът на МУ-София за новото лекарство за Алцхаймер: Подходящо е за боледуващите в първа фаза на болестта

Медикаментът " Leqembi " е потвърдил успеваемостта си в изчистването на натрупванията на амилоидни плаки в мозъка, които са непосредствено свързани с заболяването на Алцхаймер.

 

Новите научни разбори показват, че лекарството забавя намаляването на когнитивните качества и функционалност с 27%.

 

" Лекарството е сериозен пробив ", разяснява пред Bulgaria ON AIR неврологът и ректор на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков.

 

При  " Leqembi " страничните реакции са единствено 10 на 100, означи акад. Трайков. 

 

" Това е моноклонално антитяло, което където види неприятния белтък в мозъка, се закача за него и му пречи да влезе в една система, която води до гибел на нервни кафези. Много, доста вяра има в това нещо. Никога до момента не се е появявало средство от този вид ", изясни експертът.

 

Той акцентира на обстоятелството, че лекарството не е уместно за всички пациенти с Алцхаймер. Според него на лекуване с препарата ще подлежат единствено пациентите в първа фаза на болестта, когато дегенерацията на интелекта към момента не е толкоз забележителна.

 

Ректорът на МУ-София посочи, че евентуално подобаващите за подлагане на лекуването с новия медикамент в България са към 50 хиляди, само че има условности.

 

" Едно от наложителните условия е да имаш признак вид забравяне, това светва лампата на лекарите да стартират проучванията - наложително скенер или магнитен резонанс и наложително така наречен биомаркери ", добави лекарят.

 

" Този медикамент е за венозно приложение в болнична конюнктура и всеки експерт, който се ангажира да го ползва, би трябвало да се ангажира и с контрола на страничните резултати ", безапелационен бе акад. Трайков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР